На перший погляд здається, що планування малярних робіт вдома доволі просте завдання, все що треба просто купити пензель чи валик й пофарбувати, чи покрити лаком ту, чи іншу поверхню. Але, як завжди, у всьому простому є свої складнощі. Від правильно обраного малярного інструменту залежить якість кінцевого результату. Тож, необхідно підібрати малярний інструмент, який відповідатиме типу запланованих робіт, типу засобу (фарба, лак, лазур, олія) та поверхні, яка буде оброблятися. І на цьому етапі виникає головне питання, як же правильно обрати пензель чи малярну стрічку?

 

Інтернет-магазин 🛍️ Farbers завжди готовий допомогти, наші фахівці з радістю допоможуть розібратися у цьому питанні та дадуть необхідні поради, які допоможуть правильно обрати необхідний малярний інструмент.

 

Правильний вибір малярного інструменту є ключовим елементом для успішного завершення будь-якого малярного проєкту. А важливість цього вибору полягає в кількох аспектах:

  • Якість роботи. Використання відповідних малярних інструментів дозволяє досягти високої якості роботи. Пензлі, валики та інші інструменти, які підібрані з урахуванням характеристик фарби та типу поверхні, забезпечують рівномірне нанесення матеріалу та естетичний вигляд кінцевого результату.
  • Ефективність та продуктивність. Правильно обрані малярні інструменти дозволяють зекономити час та зусилля.
  • Економія ресурсів. Коректний вибір інструменту дозволяє ефективно використовувати фарбу та інші матеріали, що дозволяє зекономити кошти та зменшити кількість відходів.

 

Давайте більш детально розглянемо кожен вид інструменту.

 

Пензлі - точність та деталізація

Мабуть, кожен із нас, хоч раз в житті тримав у руці такий тип малярного інструменту, як пензель. Це добре відомий всім інструмент, який має доволі просту конструкцію (ручка, обжимний цоколь та пучок ворсу). Пензлі мають доволі широкий асортимент з різноманітними характеристиками й розрізняються за розміром, формою, матеріалом щетини та ручки.

 

Розмір

  • 2,5 см - 5 см - для точних робіт та обробки мілких деталей.
  • 5 см - для обробки дверних та віконних рам та інших видів вузьких конструкцій.
  • 6 см - 7,5 см - універсальний тип пензлів, який найчастіше використовуються для фарбування стін та інших широких поверхонь.
  • 10 см -17 см - рекомендується використовувати для обробки великих поверхонь.

 

Форма

  • Плоский (флейцовий) пензель - використовується з усіма типами лакофарбових матеріалів (оліфа, емалі, лаки). Цей тип пензлів відноситься до універсальних, тож його можна використовувати на різних поверхнях, включаючи шорсткі.
  • Радіаторний пензель - має довгу загнуту ручку та використовується для роботи у важкодоступних місцях (радіатори опалення, конструкції з тонкими секціями, вузькі кути та виступи, гнуті та фігурні поверхні).
  • Пензель побілочний (макловиця) - має форму, схожу на маленьку щітку. Може мати знімну ручку. Використовується для нанесення клею для шпалер, а також для розподілу вапна на великих поверхнях. Макловиця рідко використовуються для фарбування, оскільки жорсткий ворс швидко вбирає велику кількість фарби, що призводить до значного збільшення витрати лакофарбових матеріалів.

 

Матеріал щетини

  • Натуральний ворс (наприклад, ворс свині) рекомендується для олійних фарб та різних видів лаку. Натуральний ворс має достатньо м'яку текстуру, швидко вбирає фарбу та добре утримує лакофарбові матеріали. Однак при контакті з водою, натуральна щетина стає жорсткою та втрачає свої властивості. Тому не рекомендується використовувати пензлі з натуральним ворсом з фарбами на водній основі.

Малярні пензлі

  • Синтетичний ворс (нейлон / поліестер) підходить для водорозчинних фарб. Синтетична щетина характеризується високою стійкістю до зношування й допомагає створювати рівні та гладкі поверхні. Штучні волокна ефективно вбирають лакофарбовий матеріал глибоко всередину пучка, що підвищує продуктивність та значно економить час на виконання робіт.
  • Змішаний ворс підходить для будь-яких типів лакофарбових матеріалів (масляних / водно-дисперсійних). Пензель зі змішаним ворсом ефективно вбирає фарбу та має високу стійкість до зношування. Такий інструмент поєднує у собі найкращі властивості інструментів зі штучним та натуральним ворсом, що забезпечує таким пензлям великий попит серед користувачів.

 

Матеріал ручки

  • Дерево - дерев’яні натуральні ручки приємні на дотик, забезпечують зручний захват інструмента та комфортну роботу, але такий тип ручок не стійкий до впливу вологи.
  • Пластик - міцний, стійкий до впливу вологи матеріал, легко очищається. Але, може змінювати форму під впливом тепла або під дією розчинників.

 

  • Трикомпонентна ручка - комбінація зручності дерев'яної ручки та міцності пластикової, забезпечує ергономічний захват та комфорт при роботі, але, має вищу ціну, в порівняні з іншими типами ручок.

 

Валики - швидкість покриття

На відміну від пензлів валики забезпечують швидке та ефективне покриття великих площ. Валик - конструктивно складніший інструмент, який окремо комплектується ручкою або телескопічним стрижнем й представлений широким асортиментом моделей з різними характеристиками (діаметр, тип ворсу, матеріал).

 

Матеріал

  • Гума - валик виготовлений з м'якої гуми або силікону широко використовується в оздоблювальних та малярних роботах. Валик гумовий притискний призначений для тиску на поверхню шляхом притиску бобіни під час склеювання матеріалів (шпалер), чим більше зусилля, тим щільніше з'єднані поверхні, що склеюються. Валик гумовий структурний слугує для імітації різноманітних декоративних поверхонь (піску, шкіри крокодила тощо).
  • Велюр - велюровий валик має м'яку, ворсисту поверхню та ідеально підходить для фарбування стін, стелі та інших типів поверхонь де потрібно рівномірно розподілити фарбу. Такий тип валиків є доволі універсальним й використовується з фарбами на водній, олійній, акриловій або розчинниковій основах.
  • Поліамід - тип валика, який характеризується високим ступенем зносостійкості. Поліамідний валик використовується з будь-якими типами фарб і зручний для роботи з нерівними, рельєфними та шорсткими поверхнями.
  • Мікрофібра - валик із мікрофібри має м'яку, густу текстуру й використовується для роботи з фарбами на водній основі, оскільки добре вбирає вологу. Такий тип валиків найбільше підходить для нанесення просочувальних сумішей, антисептиків та ґрунтовок. Вони відмінно вбирають речовини та рівномірно розподіляють їх по поверхні. Мікрофібра легко очищується та має стійкість до зносу.
  • Нейлон - штучний матеріал, який характеризується високою стійкістю до розтягування, зносу та впливу хімічних речовин. Легко очищується після проведення робіт.
  • Поролон - поролоновий валик має пористу структуру, що дозволяє рівномірно розподіляти фарбу. Завдяки матеріалу такий тип валиків легко втягує та віддає матеріал, а також дозволяє наносити його без ризику розбризкування. Але слід зазначити, що валики із поролону мають високий ступінь чутливості до впливу хімічних рідин та розчинників, які можуть руйнувати їх структуру.
  • Поліестер b поліестерові валики мають високу стійкість до агресивних хімічних речовин та механічних пошкоджень й підходять для використання з різними типами фарб та лаків (емульсійними, дисперсійними) на різних поверхнях. Валик з поліестеру має доволі низьку вартість.
  • Шкіра - валик структурний шкіряний слугує для створення різноманітних декоративних ефектів на поверхнях.

 

Щільність

Під час вибору валика також слід звернути увагу на щільність ворсу. Чим вища щільність ворсу, тим більше валик дозволяє вбирати фарби, забезпечуючи рівномірне покриття без розводів.

 

Ширина

Широкі валики (22 - 45 см) підійдуть для покриття великих площ, тоді як менші моделі (10 - 17 см) зручні для рам, кутів та меблів.

 

Діаметр

При виборі інструменту слід також звернути увагу на таку характеристику як діаметр валика. Діаметр впливає на площу покриття (більший діаметр = більша площа покриття за один прохід). Також, більший діаметр валика може вимагати більшої кількості фарби. Валик меншого діаметру забезпечує рівномірне покриття на нерівних або текстурних поверхнях. Використання валика з меншим діаметром дозволяє краще контролювати рухи під час фарбування, особливо на вузьких або складних місцях.

 

Окрім звичайних малярних валиків для нанесення лакофарбових покриттів є ще одна категорія цього типу інструменту - валик для декору. Такі валики використовуються для нанесення декоративних фінішних матеріалів на поверхні, таких як штукатурка, шпаклювальні суміші, текстурні фарби або ґрунтовки. Він має особливу конструкцію, що дозволяє створювати цікаві текстурні ефекти та рельєфи на поверхні. Використання валика для декору дозволяє створювати оригінальні дизайнерські рішення.

 

Ємності малярні - зручність та ефективність

Малярні ємності (лотки для фарби) використовуються з валиками. Обираючи лоток, слід звернути увагу на такі характеристики як:

 

Матеріал. Пластикові ємності легкі у використанні та зручні для чищення, а металеві ємності, своєю чергою, більш міцні та мають довший термін експлуатації.

Розмір. Залежно від об’єму ємності залежить зручність та ефективність проведення малярних робіт. Правильний розмір лотка дасть змогу зручно замочувати валик у фарбі та витискувати надлишки матеріалу.

 

Стрічка малярна - надійний захист від забруднень

Для того, щоб захистити поверхні від небажаних забруднень під час проведення робіт з фарбування використовується спеціальна малярна стрічка. Стрічка захищає та відокремлює суміжні з оброблюваною поверхнею площини. Захисна стрічка може бути виготовлена з паперу, рисового паперу, пластику й має клейку основу з одного боку, що дозволяє надійно та без зайвого клопоту прикріплювати її до поверхні. Стрічка малярна використовується для створення чітких меж фарбування, запобігаючи потраплянню фарби на ті частини, які не потрібно фарбувати. Вона допомагає отримати рівні, чисті лінії та забезпечує професійний результат. Після завершення роботи стрічку можна легко видалити без залишків клею та пошкодження поверхні.

 

Завдяки правильному вибору малярних інструментів будь-який домашній проєкт буде не тільки ефективним, але й приємним заняттям. Обравши ідеальні інструменти для роботи, ви зможете добитися професійного результату, заощадивши час та зусилля. Озброївшись необхідними пензлями, валиками, лотками для фарби та іншими аксесуарами, ви зможете забезпечити максимальну якість роботи та естетичний вигляд поверхонь.

 

Інтернет-магазин оздоблювальних матеріалів 🛍️ Farbers пропонує якісний малярний інструмент для будь-яких потреб. У нас ви знайдете якісну продукцію від провідних виробників галузі, таких як COLOR EXPERT, Olejnik J.L, WoffMann. У нас можна купити малярну стрічку HPX яка має не аби який попит серед майстрів. Також, ми подбали й про широкий асортимент пензлів та валиків, серед яких можна купити валик для декору за доступною ціною або ж валик-запаску за потреби, а також різні види пензлів для будь-якого типу робіт.

 

З нами ви зможете швидко та зручно провести всі заплановані малярні роботи, користуючись якісною продукцією та професійними матеріалами.