Ми часто проводимо ремонтні роботи вдома та в офісі задля створення приємної атмосфери та затишку. Обираючи матеріали для ремонтних робіт ми намагаємося обрати якісну продукцію, яка прослужить довгий час.

 

Але, не завжди достатньо просто нанести покриття на поверхню, за поверхнями потрібен подальший догляд та дотримання умов експлуатації. Особливий попит під час проведення ремонтних робіт має інтер'єрна фарба. А як за нею доглядати потім? Чи є секрети, які дадуть можливість продовжити термін служби покриття якомога довше?

 

Так, при дотриманні певних правил можна захистити покриття без втрати його характеристик. Ключовими аспектами збереження якості інтер'єрної чи декоративної фарби є такі: 

 

Якість - перший крок до довговічності інтер'єру

Все починається ще до нанесення фарби, тобто з вибору якісного продукту. Високоякісні фарби містять добавки, які захищають колір від вигорання, а саму фарбу захищають від розтріскування, лущення, відшарування, та інших дефектів.

 

Ключовими параметрами вибору інтер’єрної чи декоративної фарби є:

  • Стійкість до миття. Бажано обрати фарбу, за якою можна буде доглядати без втрати кольору.
  • УФ-стабільність. Для приміщень з природним освітленням, великими вікнами це досить важливий параметр, оскільки фарба може вигорати на сонці.
  • Екологічність. Не менш важливий параметр для здоров’я людей, які будуть часто знаходитися в приміщенні, а особливо це стосується фарб для дитячих кімнат. Фарби на водній основі з низьким вмістом ЛОС (летких органічних сполук) будуть кращими для здоров'я та менш шкідливими для фарбованої поверхні в довгостроковій перспективі.

 

Підготовка поверхні – запорука якісного покриття

Не менш важливим кроком є і підготовка поверхні перед нанесенням інтер’єрної фарби. Тож, перед тим як почати роботу з нанесення, слід попіклуватися про наступне:

  • Чистота. Перед нанесенням фарби поверхню необхідно ретельно підготувати, вона має бути чистою, сухою та гладкою. Це забезпечить кращу адгезію фарби з поверхнею та запобігатиме відшаровуванню в майбутньому.
  • Ґрунтовка. Попереднє використання ґрунтовки не тільки покращує адгезію, але й допомагає фарбі рівномірно розподілитися, запобігаючи поглинанню фарби поверхнею та появі плям чи нерівностей.

 

Техніка нанесення – робимо все правильно

Коли вже обрана якісна фарба і поверхня готова до фарбування не слід забувати й про правильність процесу нанесення. В процесі фарбування не слід забувати про таке:

  • Рівномірне нанесення. Дотримання техніки рівномірного нанесення фарби забезпечить однорідний колір та текстуру. Покриття буде без пробілів та різниці в кольорі.
  • Правильний інструмент. Слід використовувати відповідний малярний інструмент, а саме валики та пензлі відповідної якості, щоб уникнути розводів та напливів фарби.

 

Догляд та обслуговування - секрети збереження краси 

Після проведення всіх робіт можна повною мірою насолодитися прекрасним результатом та неперевершеним покриттям. Але, через деякий час слід згадати про:

  • Регулярне очищення. Легке видалення пилу та бруду м'якою ганчіркою або губкою допоможе уникнути накопичення забруднень, які можуть зашкодити вигляду фарбованої поверхні. Для більш серйозних забруднень використовуйте м'який миючий засіб, розведений у воді, уникаючи використання абразивних чистячих засобів та жорстких щіток, які можуть подряпати поверхню.
  • Уникнення прямого сонячного світла. Прямі ультрафіолетові промені можуть призвести до вигорання кольору. Використання штор або жалюзі допоможе зменшити вплив УФ-променів на фарбовані поверхні, зберігаючи насиченість кольору на більш тривалий час.
  • Захист від механічних пошкоджень. Меблі та інші предмети, що постійно контактують зі стінами, можуть спричинити подряпини та інші пошкодження. Використання захисних накладок, а також уникнення тертя великих предметів об пофарбовану поверхню допоможуть запобігти механічним пошкодженням.
  • Ремонт пошкоджень. При виявленні вже наявних тріщин, сколів або інших дефектів негайно слід це виправити. Це можна зробити за допомогою локального ремонту: легке шліфування пошкодженої ділянки, нанесення ґрунтовки, а потім - фарби в кілька шарів до досягнення однорідності з основною поверхнею.
  • Перефарбування. Навіть при дбайливому догляді, з часом фарба може втратити свою первісну привабливість. Перефарбування - це ефективний спосіб оновити інтер'єр та повернути йому естетичний вигляд. Рекомендується використовувати ту ж марку та колір фарби для забезпечення найкращого результату.

 

Серед всього іншого, також не зайвим буде звернути увагу і на виробника. Сьогодні є багато виробників якісної інтер’єрної фарби, як-от AURA, Alpina, CAPAROL, ELEMENT, Eskaro, JOHNSTONES, PRIMACOL PROFESIONAL – компанії, які завоювали визнання споживачів завдяки якості своєї продукції.

 

Поради!

  1. Вибирайте фарбу відповідно до умов приміщення: для вологих приміщень існують спеціальні водостійкі фарби.
  2. Перед початком фарбування ретельно вивчіть інструкції виробника щодо нанесення та догляду.
  3. Регулярно перевіряйте стан пофарбованих поверхонь, особливо в місцях з високою прохідністю або підвищеною вологістю або використовуйте спеціальні фарби призначені для приміщень з високим механічним навантаженням.

 

Дотримуючись цих кроків та рекомендацій, ви зможете значно продовжити життя інтер'єрної фарби, зберігши її колір та якість на довгі роки.

 

Інтернет-магазин 🛍️ Farbers з радістю пропонує широкий асортимент якісних інтер’єрних та декоративних рішень для вашого дому чи офісу. Сьогодні особливий попит в декоративному оздобленні мають магнітні та магнітно-грифельні фарби - інноваційні рішення у світі фарб. А також, з оглядом на екологічний курс людства, попит мають і екологічні фарби, які зокрема призначені для дитячих кімнат.

 

Тож, як видно сьогодні купити інтер’єрну фарбу, на будь-який смак, не складає жодних проблем, а слідування простим правилам дозволить насолоджуватися гарним інтер’єром довгий час.