Функції лакофарбового покриття

Використання різних фарб максимально розкриває можливості власників будинків та квартир, оскільки значно полегшує процес декорування приміщення. Звичайна однотонна стіна може стати конкурентним витвором мистецтва в умілих руках. На ній можна створювати унікальні малюнки, візерунки та справжні художні композиції.

Однією з основних переваг покриття стін є можливість швидкої зміни стилю інтер'єру без капітальних ремонтних робіт. Будь-який набридлий малюнок можна прибрати, колір, що набрид, – змінити, без запрошення дорогих майстрів. Однак простими такі роботи можна назвати за умови, що для фарбування використовується якісна сировина.

На вітринах будівельних магазинів, що рясніють різними зразками стінових покриттів, виставлено багато матеріалів, що значно відрізняються за складом, призначенням та експлуатаційними властивостями. Будь-яка фарба виконує дві досить важливі функції:

  • захист стін від зайвих ушкоджень;
  • декоративна складова приміщення.

Щоб не помилитися при виборі, потрібно мати уявлення про існуючі різновиди подібних стінових покриттів. Купуючи такі матеріали, варто уточнити у продавців їх експлуатаційні особливості.

Корисна порада! Поки фарба на стінах висохне, у приміщенні слід виключити можливі протяги.

Експлуатаційні властивості фарби для стін

Як вибрати фарбу для стін у квартирі? Покупці в магазині губляться від широкого асортименту матеріалів. Насамперед усі барвисті склади можна поділити на два типи: для зовнішніх фасадних, а також внутрішніх (інтер'єрних) робіт. Для стін у квартирі підійдуть інтер'єрні склади. В окремий ряд можна виділити вологостійкі лакофарбові вироби. Вони ідеальні для кімнат із надмірною вологістю. Їх можна використовувати для фарбування стінових панелей в кухонному приміщенні або навіть у ванній.

Значним параметром під час вибору фарб можна назвати паропроникність. Матеріали, що мають таку властивість, в основному використовують у спальних або дитячих кімнатах. Їхня головна особливість – дихати. При використанні таких фарб на підставі стін не утворюються грибки, пліснява та інші неприємні «сусіди».

При виборі фарби потрібно звертати увагу на зносостійкість. Чим частіше планується мити стіни, тим вищим має бути цей показник. Фарба, що не відповідає цим вимогам, швидко зітреться, і зовнішній вигляд панелей буде зіпсований.

Вибираючи покриття для стін у квартирі, варто уточнити і про таку властивість, як покриваність. Фарби з гарною здатністю до приховування зовні нічим не відрізняються від звичайних, проте з ними працювати значно зручніше та простіше. Цей показник виражається витратою матеріалу однією квадратний метр. Ще однією цікавою особливістю деяких покриттів вважається їхня можливість зменшувати в'язкість при перемішуванні. Ця властивість називається тиксотропність. Подібні фарби не течуть, не капаю з пензля на підлогу і залишають на дні ємності осаду. У разі їх використання відсутні потіки.

Основні види фарб

Має досить багато варіантів, залежно від компонентів, що входять до складу, фарба для стін у квартирі. Як вибрати потрібну, потрібно розбиратися. Фарби для стін можна поділити на кілька підвидів за своїм складом. Основними та часто використовуваними вважаються:

  • водоемульсійні;
  • акрилові;
  • силіконові;
  • латексні;
  • олійні;
  • алкідні емалі.

Вибрати та придбати фарбу для стін провідних європейських виробників ви можете в розділі "Інтер'єрні фарби" інтернет-магазину оздоблювальних матеріалів © Farbers  у будь-який зручний для вас час та за максимально вигідною ціною.