Дерево - один із матеріалів, який при правильному догляді служить десятиліттями. Дерево - свідок, багатьох подій й здатне передати історії поколінь, зберігаючи в собі тепло та дух часу. Дерев’яна альтанка серед вишневого саду чула тихий гомін наших бабусь та дідусів за чашкою трав’яного чаю теплими літніми вечорами, тераса родового будинку пам’ятає ваші перші кроки, а дерев’яна лавка біля воріт зберігає теплі спогади перших побачень. Це не просто матеріал, це частинка історії, яка об'єднує минуле з теперішнім, даруючи затишок сьогоденню через спогади минулого.

 

Дерев'яні поверхні, будь то меблі, підлога чи фасади будівель, надають неповторний шарм та тепло будь-якому простору. Проте з часом деревина піддається впливу різноманітних зовнішніх факторів, які погіршують її зовнішній вигляд й можуть зруйнувати структуру поверхні зсередини. Тому деревина вимагає якісного догляду та піклування.

 

Сьогодні догляд за дерев’яними поверхнями став простішим завдяки доволі широкому спектру засобів захисту та декорування. Але перш ніж приступати до захисту, необхідно розібратися з небезпеками та несприятливими факторами, які можуть спровокувати ураження чи руйнацію деревини. До основних проблем, які можуть виникнути з часом, можна віднести:

 

Посіріння

Причини. Деревина, яка постійно піддається впливу ультрафіолетового випромінювання, втрачає свої природні пігменти. Ультрафіолетові промені руйнують лігнін - органічну сполуку, яка скріплює клітини деревини та відповідає за її колір та міцність. У результаті цього процесу деревина стає сірою й виглядає зношеною. Посіріння не відбувається миттєво, це поступовий процес, який може займати від кількох місяців до кількох років, залежно від інтенсивності впливу зовнішніх факторів.

Волога також сприяє прогресуванню цього процесу, оскільки вимиває природні захисні олії та смоли з деревини, що призводить до втрати її природного захисту та робить деревину більш вразливою.

 

Рішення. Використання спеціальних засобів, таких як відбілювач для деревини або оксалатна кислота, допоможе повернути природний колір деревини.

Відбілювачі, які містять хлор, ефективні для видалення поверхневого посіріння. Вони проникають у верхній шар деревини та розщеплюють пігменти, повертаючи поверхні її початковий колір.

Оксалатна кислота - більш природний та менш агресивний засіб, діє м'якше, але також ефективно видаляє сірість та плями з поверхні дерева.

Важливо після відбілення дерев’яних поверхонь забезпечити надійний захист від подальшого впливу прямого сонячного світла та постійного впливу вологи. Для цього можна використовувати різні засоби, зокрема засоби захисту від УФ-випромінювання, наприклад лак з ультрафіолетовими фільтрами або спеціальні просочення, які створюють захисний шар, який перешкоджає руйнуванню пігментів під впливом сонячного світла.

Також, слід використовувати водовідштовхувальні засоби, щоб захистити деревину від проникнення вологи. Це можуть бути спеціальні олії, воски або сучасні інноваційні засоби, наприклад - лакобейц, засіб, який створює надійний бар'єр для проникнення вологи та запобігає вимиванню природних захисних олій.

 

Біологічні ураження

Причини. Підвищена вологість або постійний контакт з водою - одна з головних причин біологічних уражень деревини. Затримка вологи на поверхні матеріалу створює сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів. Мох може рости на деревині в умовах високої вологості та слабкої освітленості. Він поглинає вологу й проникає в поверхню деревини, спричиняючи її пошкодження. Пліснява та грибки поширюються спорами, які активно розмножуються у вологому середовищі. Вони не тільки руйнують структуру деревини, але й викликають неприємний запах та алергічні реакції у людей.

 

Також, недостатня вентиляція призводить до застою вологого повітря, створюючи сприятливе середовище для росту моху, плісняви та грибків. Це особливо актуально для закритих або частково закритих просторів, у важкодоступних місцях, де повітря циркулює погано, деревина більше піддається впливу вологи, що сприяє розвитку біологічних уражень, зміни її зовнішнього вигляду та внутрішньої структури.

 

Рішення. В боротьбі з біологічними ураженнями допоможе механічне очищення патогенних мікроорганізмів на уражених ділянках. Використовувати можна щітку з жорстким ворсом або шпатель для видалення поверхневого моху та плісняви. Це ефективний спосіб видалення великих нашарувань патогенів, але він не завжди дозволяє повністю усунути причину проблеми, яка криється в структурі деревини.

Для боротьби з мікроорганізмами всередині поверхні можна використовувати оцтові розчини. Для чого необхідно змішати білий оцет з водою у співвідношенні 1:1 та нанести на уражені ділянки. Після нанесення залишити розчин на поверхні на 10 - 15 хвилин, а потім змити водою. Оцет ефективно знищує плісняву та грибки, а також запобігає їх подальшому росту.

 

Також, в боротьбі з мікроорганізмами можна використовувати спеціальні засоби біологічного захисту, які призначені саме для боротьби з пліснявою, грибками та мохом на дерев’яних поверхнях. Формула таких засобів дозволяє глибоко проникати у структуру деревини та знищувати мікроорганізми, які викликають пошкодження.

 

Встановлення вентиляційних систем або регулярне провітрювання приміщень також сприятиме належній циркуляції повітря та знизить рівень вологи, зменшуючи ризик виникнення біологічних уражень.

 

Комахи-шкідники

Існує не один вид комах-шкідників, які харчуються деревиною та роблять дерев’яні конструкції своїм місцем проживання та розмноження. Найбільш поширеними шкідниками є:

  • Терміти. Комахи, які живляться целюлозою, основним компонентом деревини. Вони створюють великі колонії та знищують дерев'яні конструкції зсередини, залишаючи лише тонкий зовнішній шар. Терміти працюють тихо та часто непомітно, поки не стає занадто пізно. Вони створюють мережу тунелів всередині деревини, що значно знижує її міцність й може призвести до обвалення конструкцій.
  • Короїди. Як і терміти короїди, живуть та харчуються всередині деревини. Вони бурять тунелі, відкладають личинки та розмножуються, створюючи нові покоління шкідників. Короїди залишають видимі отвори та пил на поверхні деревини. Їх діяльність призводить до втрати структурної цілісності деревини й може викликати серйозні пошкодження.
  • Древоточці та мурахи. Ці комахи пошкоджують деревину, роблячи в ній тунелі та гнізда. Вони харчуються деревними волокнами та створюють місця для розмноження, що призводить до поступової деградації матеріалу.

 

Рішення. У випадку зараження деревини комахами-шкідниками використання інсектицидів є одним з найефективніших способів боротьби. Інсектициди проникають у деревину та знищують комах на всіх стадіях їх розвитку – від личинок до дорослих особин. Деякі інсектициди проникають глибоко у структуру деревини, забезпечуючи захист на тривалий час. Це особливо важливо для боротьби з термітами, які живуть у внутрішніх шарах матеріалу.

 

Теплова обробка (високими температурами) також ефективно знешкоджує комах та їх личинки. Цей метод є екологічним й не залишає хімічних залишків, але потребує спеціального обладнання та професійного підходу. Деякі види шкідників можна знищити за допомогою низьких температур. Цей метод менш поширений, але ефективний для окремих видів комах.

 

Після обробки деревини інсектицидами або термічними методами важливо нанести захисні покриття. Лаки та фарби створюють бар'єр, який перешкоджає проникненню нових комах у деревину.

 

Процес відновлення та захисту старої деревини відповідно до типу уражень та умов експлуатації повинен бути послідовним та правильним задля ефективного захисту. 

 

Тож які кроки необхідно виконати, щоб повернути дерев’яній поверхні первозданний вигляд?!

 

1. Очищення

Спочатку слід ретельно очистити поверхню від пилу, бруду, посірілості, біологічних уражень та старого покриття. Для цього необхідно використовувати м'які щітки та миючі засоби, призначені для деревини. Для глибокого очищення можна використовувати воду під тиском або пароочищувачі. Це допоможе видалити стару фарбу або лак.

 

2. Шліфування

Для цього процесу знадобиться шліфувальна машина або наждачний папір різної зернистості для вирівнювання поверхні та видалення залишків старого покриття.

Для досягнення максимальної гладкості поверхні необхідно завершити процес шліфування дрібнозернистим наждачним папером.

 

3. Обробка та захист

Для захисту деревини від грибків, плісняви та комах слід нанести спеціальні засоби, антисептики, фунгіциди тощо. Для подальшого захисту деревини від вогню, необхідно буде купити вогнебіозахист для дерева. Це спеціально розроблені ефективні засоби, які не лише знижують ступінь горючості дерева, але й разом з тим забезпечують біозахист.

Також, можна використовувати імпрегнат-ґрунт для дерева, засіб який консервує деревину та захищає від уражень різних типів.

 

4. Декорування

Декорувати дерев’яні поверхні можна різними способами, використовуючи різноманітні засоби відповідно до типу поверхні та умов експлуатації. Сьогодні на ринку представлений широкий вибір лакофарбових матеріалів, в тому числі й для деревини. Панельний лак, меблевий лак, паркетний лак тощо, все доступно на відстані одного кліка. Також можна використовувати лазурі, лакобейци чи піти перевіреним шляхом та купити олію для деревини.

 

5. Регулярний догляд та профілактика

Регулярне очищення деревини від пилу, бруду та органічних залишків допоможе зберегти зовнішній вигляд та захисні властивості покриття. Під час очищення слід використовувати м'які миючі засоби та щітки, щоб не пошкодити поверхню. Залежно від умов експлуатації, періодично необхідно оновлювати захисні покриття. Це допоможе підтримувати деревину в належному стані та запобігати її посірінню чи пошкодженню в майбутньому.

 

6. Фізичні бар'єри

Встановлення фізичних бар'єрів, таких як, наприклад, сітки на вентиляційних отворах, допоможуть запобігти проникненню комах у дерев'яні конструкції.

 

Слідуючи простим правилам можна врятувати вже пошкоджені поверхні та завчасно захистити ті, які ще не були уражені шкідниками чи зовнішніми факторами.

 

Про цікаве

  • Дерев'яні будівлі можуть служити 100 років і більше при належному догляді та захисті.
  • Згідно зі статистикою, ринок виробів з деревини продовжує зростати, особливо у сфері екологічного будівництва.
  • Деревина – один з найекологічніших матеріалів, оскільки вона відновлювана, біорозкладана та має низький вуглецевий слід.

 

Інтернет-магазин 🛍️ Farbers пропонує якісні засоби для відновлення, захисту та декорування дерев’яних поверхонь. У нас можна купити лак для дерева, засоби вогне- та біозахисту, імпреґнати та інші спеціалізовані засоби, які допоможуть зберегти природну красу деревини та продовжити термін її експлуатації. Ми співпрацюємо з перевіреними виробниками, такими як AURA, Alpina, Altax, BAYRIS, Bionic-house, Kompozit, LuxDecor,

 Vidaron, WECO та іншими, продукція яких сертифікована та перевірена часом, щоб дерев’яні поверхні у вашому домі стали свідком ще безлічі приємних моментів.